Saopštenje / Saopćenje
Zenica, 30. avgust 2016

 

U organizaciji Misije OSCA-a u BiH:

Sastanak međukantonalnog Foruma povratnika

 

Prvi sastanak međukantonalnog Foruma povratnika, u organizaciji Misije OSCE-a u BiH, održan je u Zenici 30.08.2016. godine. Cilj je razmjena iskustava predstavnika povratničkih udruženja, vjerskih zajednica i nevladinih organizacija iz Zeničko-dobojskog i Srednje-bosanskog kantona, o pitanjima povratka na područja BiH.Bosna i Hercegovina je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa 7, koji garantuje povratak svih na rodna ognjišta, ostvarila zavidnih 99,8 procenata uspjeha u povratu imovine prijeratnim vlasnicima

 

Predsjednica Unije za održivi povratak I integracije u BiH, Mirhunisa Zukić je povoodm pomenutog sastanka održala prezentaciju pod nazivom EKONOMSKI RAZVOJ LOKALNIH ZAJEDNICA – PREDUSLOV ZA ODRŽIVI POVRATAK. Zahvaljujući prvenstveno podršci međunarodnih organizacijama, obnovljeno je 337 hiljada stambenih objekata, dok još 43 i po hiljade porodica čeka na ostvarenje prava na povratak, podaci su Unije za održivi povratak i integracije u BiH. Učesnici ovog sastanka, složili su se da u razgovore oko budućnosti povratnika, moraju biti uključeni predstavnici lokalnih zajednica, od kojih se očekuje mnogo veća pomoć i podrška ekonomskim prijektima, kojima je cilj unapređenje zapošljavanja povratnika na području BiH.

 

 

 

UZOPI BIH
30.08.2016.

 




Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: