PRESS
Pale, 15.08.2011


KAKO DOĆI DO POSLODAVCA

 

PALE, 15. AVGUSTA (SRNA) – Projekat: “Edukacija o životnim vještinama i ključnim kompetencijama za tržište u ruralnim izbjegličkim lokalnim zajednicama.”, prvi te vrste koji se provodi u BiH, uputiće mlade kako da dođu do zaposlenja, rekla je danas predsjednik Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Zukić.

Riječ je o projektu zapošljavanja mladih čija je vrijednost veća od šest miliona dolara i finansira se sredstvima Vlade Španije u okviru Fonda za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva.

Zukićeva je na Palama pred početak dvodnevnog treninga za mlade u okviru ovog projekta navela da će Unija sa Centrima za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO) u 17 gradova u narednom periodu vršiti edukacije i pomagati mladima koji su završili fakultet ili su na nekoj prekvalifikaciji na koji način se mogu nametnuti poslodavcu na način kako se to radi na Zapadu.

„Željeli smo da mladi u ruralnim krajevima čuju za ovaj projekat, a istovremeno želimo da skrenemo pažnju da CISO centre mogu koristiti i oni koji su se vratili u ruralna područja i tamo žive“, rekla je novinarima Zukićeva i dodala je da je Pale sedmo mjesto u kome se održavaju treninzi za mlade.

Ona je dodala da su u projekat uključeni mladi od 19 do 31 godine svih obrazovanim profila, napomenuvši da je u BiH 46,2 odsto mladih koji aktivno traže zaposlene.

Prema riječima Zukićeve, projektom su obuhvaćena raseljena lica.

Menadžer – koordinator projekta zapošljava i zadržavanja mladih (YERP) Erol Mujanović rekao je, podjetivši o kojem projektu je riječ i koja je njegova vrijednost, da će u okviru ovog dijela YERP programa biti unaprijeđen obrazovni sistem.

Na Palama se na dvodnevni trening za mlade u okviru projekta „Edukacija o životnim vještinama i ključnim kompetencijama za tržište rada u ruralnim izbjegličkim zajednicama“, prijavilo 25 učesnika.

Planirano je da treninzi budu održani u 17 gradova i trebalo bi da obuhvate oko 500 polaznika. Sve aktivnosti u vezi sa treningom i edukacijom realizuju se u okviru YERP programa.

Projekat se primjenjuje na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Goražda, Mostara, Širokog Brijega, Trebinja, Brčko Distrikta, Odžaka, Bijeljine, Banjaluke, Prijedora, Doboja, Tuzle, Zenice, Bihaća, Livna i Viteza od 30. maja 2011. godine do 28. februara 2012. godine.

 

Izvor:
SRNA, 15 Aug.  2011 

 


Kontakt
informacije:

Email: uzopi@bih.net.ba
Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 273 581

Mihrivode 29, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
www.uzopibih.com.ba

Članice Unije:


Unija u svom sastavu broji 98 lokalnih udruženja / udruga, zemljoradničkih i poljoprivrednih zadruga u Bosni i Hercegovini, kao i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice.html