VIJESTI
IZ DRUGIH MEDIJA

 

Radio Slobodna Evropa, 26.04.2015.

Seljaci pomažu seljacima: Pomoć iz Austrije povratnicima u Podrinje

 

Humanitarna organizacija 'Seljaci pomažu seljacima' iz Salzburga već 15 godina pomaže povratnike u Srednjem Podrinju. U Srebrenici, Milićima i Bratuncu, uz pomoć volontera iz cijele Evrope, sagrađeno je oko 1.100 montažnih kuća. O korisnicima ovog projekta, austrijska organizacija se brine da pokrenu i male biznise.

Humanitarci iz organizacije 'Seljaci pomažu seljacima' prisutni su na našim prostorima od početka kriznog perioda. Pomažu ugroženim stanovnicima, a ciljana grupa su im povratnici. Najveća radost za njih je kada su u prilici da ljudima vrate osmjeh na lice, a to učine kada im sagrade krov nad glavom. (detaljnije)

 

Aljazeera portal - 18.04.2015.

Budućnost prijedorskog kraja:Poljoprivreda i male farme

 

U svoja predratna mjesta življenja do sada se na područja grada Prijedor vratilo oko 23.000 građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, što je prema nekim procjenama malo više od trećine ukupnog broja onih koji su tokom rata prognani.
Sami povratnici različito gledaju na budućnost, pa oni koji su se vratili u naselja sa hrvatskom većinom na budućnost ne gledaju sa optimizmom. Kao razlog navode mali procenat obnovljenih kuća i infrastrukture te nedostatak radnih mjesta.

 (detaljnije)

 

 

Portal faktor.ba- 07.04.2015.

Vlada FBiH: Povratnicima u RS ponovo omogućeno bolničko liječenje u Federaciji BiH

 

Vlada FBiH prihvatila je na današnjoj sjednici inicijativu Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, kojom će se ovoj kategoriji riješiti problem sa ostvarivanjem zdravstvene zaštite na području Federacije BiH. Inicijativom koju je uputio resorni federalni ministar Edin Ramić zatražna je izmjena Odluke o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite na području FBiH osobama koje imaju status povratnika na područje entiteta RS.  (detaljnije)

 

 

Portal buka.ba

Poražavajuće: 68.000 građana napustilo BiH, u migraciji blizu 100.000 ljudi!


Do ovih podataka došla je Unija za održivi povratak u BiH, u okviru svog istraživanja koje se odnose na prostor sjeverozapadne, sjeveroistočne i dijela jugoistočne Bosne. „Područja Zvornika, Vlasenica, Bratunac, Kalesija, dio Goraždanske regije prema Ustikotlini i prema Foči napustilo je oko 68000 građana BiH“, rekla je Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije, za BUKU.  (detaljnije)

 

 

Portal Klix.ba

Težak položaj Bošnjaka povratnika: Nigdje ne možemo dobiti posao

Život mnogih građana koji žive na prostorima Bosne i Hercegovine nije na zadovoljavajućem nivou, pa tako i onih manjina koje su se vratile u Banju Luku.

(detaljnije)

 

Radio Slobodna Evropa, Autor: Tina Jelin - Dizdar 7.februar 2012.

Hiljade prijava za povratak u BiH iz Srbije i Hrvatske

Bosna i Hercegovina pozvala je izbjegle državljane da se prijave na Javni poziv za povratak i obnovu kuća.

(detaljnije)

 

Oslobođenje, Autor: D.I. 21.juni 2012.

Ni doma ni posla

Obilježen svjetski dan izbjeglica

(detaljnije)

 

Dnevni Avaz, Autor: M Tatarević

Konačno na svome

Ključeve dobili prvi stanari Zagrebačke 5

(detaljnije)

 

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, 21. maj 2012.

Važna informacija za povratnike iz Kantona Sarajevo na područje entiteta RS

 

Odluka o ostvarivanju prava iz socijalne, zdravstvene, i boračko-invalidske zaštite povratnika iz Kantona Sarajevo na područje entiteta RS.

(detaljnije)

 

Dnevni Avaz, Autor: E. Musli, 5. maj 2012

Slučaj mentalno hendikepirane Munevere Hrnjadović

Proglasili je normalnom da bi joj oduzeli zemlju u Bijeljini.

(detaljnije)

 

Al Jazeera, 26. April 2012. Autor: Branka Inić

BiH: Otimanje imovine u RS na 'sudski način'

Zakon je jasan: "U slučaju kada je sud odredio naknadu sredstava privremenom korisniku, vlasnik ili nosilac stanarskog prava može namirenje tih sredstava zahtijevati od nadležnog organa ili davaoca stana na korištenje." Sudovi u RS se toga nisu pridržavali već su troškove prebacili na povratnike, vlasnike stanova.

(detaljnije)

 

Al Jazeera, 26. April 2012. Autor: Sonja Biserko

Raseljeni - alatka u rukama političara

Od samog početka rata u Hrvatskoj i BiH ‘stvarane su’ izbeglice koje su dokazivale da ‘zajednički život nije moguć’.

(detaljnije)

 

Nezavisne novine, 26 april 2012. Autor: Maja Rener-Smajović

Prikupljeno više od 300 miliona evra za izbjeglice

 

Ostatak od ukupno 500 miliona eura donatorskih sredstava koje su ove četiri zemlje tražile za rješavanje stambenog pitanja 74.000 izbjeglih, odnosno 27.000 porodica, biće osiguran u narednih pet do šest godina.

(detaljnije)

 

Nezavisne novine, 26 april 2012. Autor: Maja Rener-Smajović

Obnova prvih kuća izbjeglica početkom iduće godine

 

Obnova prvih kuća izbjeglih i raseljenih kreće početkom iduće godine od sredstava koja treba da pripadnu BiH od novca prikupljenog donatorskom konferencijom, potvrdili su juče u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i Uniji za održivi povratak i integracije BiH.

(detaljnije)

 

AL Jazeera, 26. april 2012.

Slučaj Faika Zulčića nije usamljen

 

Predsjednica Unije za održiv povratak Mirhunisa Zukić smatra da je ključno riješiti pitanje obeštećenja i zakone koji to reguliraju.

(detaljnije)

 

Dnevni Avaz, Autor: Amil Dučić, 23. April 2012

David Robinson, pomoćnik američke državne tajnice: Imamo obavezu pomoći regionu


Dejvid Robinson (David), pomoćnik američke državne tajnice Hilari Klinton (Hillary Clinton) za stanovništvo, izbjeglice i migracije, dao je za "Dnevni avaz" ekskluzivni intervju u kojem je naglasio očekivanja Sjedinjenih Američkih Država (SAD) od bh. vlasti da se ozbiljno posvete rješavanju pitanja izbjeglica i raseljenih osoba.

(detaljnije)

 

Al Jazeera, 18. april 2012, Autor: Enes Ratkušić

Povratak kao mjera državnosti

 

Oružani napadi, uključujući ubistva, paljevine i druge vidove zastrašivanja učinili su da je proces povratka u Hercegovinu praktički završen.

(detaljnije)

 

Dnevni Avaz, Autor: E. Musli, 11.april 2012

Faik Zulčić ostao bez svoje kuće


U Bijeljini izvršena nepravedna presuda protiv bošnjačkog povratnika

(detaljnije)

 

 

http://www.aa.com.tr, Anadolu Agency, 11. april 2012

727.000 ljudi vratilo se kućama od prestanka rata


"Cilj Međunarodne donatorske konferencije za pomoć izbjeglicama je da se prikupi 500 miliona eura koje će podijeliti BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora u svrhu povratka", izjavila je agenciji Anadolija predsjednica Unije za održivi povratak i integracije Mirhunisa Zukić. Donatorska konferencija bit će održana 24. aprila u Sarajevu, a učešće su najavili visoki medjunarodni dužnosnici i predstavnici zemalja regije. "Donatorska konferencija dolazi u pravo vrijeme, jer znamo da se sredstva iz 2011. godine na nivou BiH nisu implementirala iz razloga što budžet nije bio usvojen", istaknula je Zukić. (detaljnije)

 

 

Radio Slobodna Evropa, Autor: Dženana Karabegović, 09. april 2012

Gdje nestaje novac za povratnike

 

U Bosni i Hercegovini postala je praksa da lokalne zajednice novac namijenjen za obnovu kuća i stanova povratnicima potroše u druge svrhe. Tako se dešava da, primjerice, opština Višegrad koja je dobila novac za asfaltiranje ceste povratnicima to još uvijek nije uradila, a brojni su i primjeri da građani i četiri godine čekaju da lokalne zajednice dobijeni novac usmjere na obnovu. Zakonska rješenja predviđaju i nacionalni ključ pri donošenju odluke o raspodjeli novca po opštinama, a nerijetki su primjeri da se poštuje i stranačka linija. 

(detaljnije)

 

Nezavisne novine, Autor: Maja Rener-Smajović , 05. mart 2012

Upitan nastavak obnove kuća povratnicima u BiH

 

Zastoj u obnovi kuća sredstvima Fonda za povratak BiH najvjerovatnije će se nastaviti i ove godine, procijenili su u ovom fondu i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(detaljnije)

 

dnevni-avaz.ba, Autor: Vlastimir MIJOVIĆ , 17. januar 2012

Etnička metla


Popis stanovništva može se pretvoriti u definitivno priznavanje njenih rezultata (detaljnije)

 

 

zurnal.info, autor: Branka Mrkić-Radević, 22. decembar 2011.

Slučaj povratnice u Goražde: Nećemo vam obnoviti kuću samo zato što ste Hrvatica


Javni poziv je bio raspisan za obnovu i rekonstrukciju objekata za povratnike bošnjačke i srpske nacionalnosti, a Vi ste se u prigovoru deklarisali kao pripadnica iz reda hrvatskog naroda čime niste ispunili uslove iz javnog poziva”, kaže se u odluci koju je potpisao predsjednik Komisije za odabir korisnika pomoći za rekonstrukciju stambenih jedinica Općine Goražde Suad Došlo. (detaljnije)

 

Nezavisne Novine, 27.12.2011

Očekuju 350 miliona KM za povratak u 2012. godini


SARAJEVO - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH tražiće 35 miliona KM iz budžeta bh. institucija za iduću godinu, pa uz kredite i donatorska sredstva planiraju obezbijediti oko 350 miliona KM za povratak. Rekao je to u utorak Dragomir Kovač, sekretar Ministarstva, te dodao da će novac moći biti realizovan najranije u 2013. godini zbog procedura. (detaljnije)

 

Al Jazeera, 7. decembar 2012.

U BiH još uvijek 53 izbjeglička centra

 

Reporterka Al Jazeere Arduana Kurić provjerila je kako žive izbjeglice u Sarajevu 16 godina nakon završetka rata.

(detaljnije)

 

zurnal.info, 28. Januar 2011

Kako se troši novac za izbjeglice


SIPA i dalje istražuje rad državne Komisije za izbjeglice i raseljenje osobe. Pronađeno je niz nepravilnosti, a neke su sasvim apsurdne, poput izgradnje sela koja su napuštena prije 30 godina, obnova naselja u kojima nije bilo ratnih razaranja, vodovoda u selima koja nisu povratnička. (detaljnije)

 

oslobodjenje.ba, Piše: Samir KARIĆ, 26. Januar 2011

Nenamjensko trošenje sredstava za povratak


Molim Vas. Što se tiče ovih informacija, koje se putem štampe plasiraju su potpuno netačne i proizvoljne. Ne radi se... Nijedna jedina marka iz Fonda za povratak nije nenamjenski utrošena. (detaljnije)zurnal.info, autor: Branka Mrkić-Radević, 24. decembar 2010.

POVRATNIČKI DŽINGL-BEL: Kome zvona zvone, a zvonika nema


Magazin Žurnal u jednom od prethodnih tekstova objavio je analizu koliko je povratničkog novca u 2010. uloženo u obnovu vjerskih objekata širom BiH. Objava teksta izazvala je žestoku reakciju dijela Komisije za izbjegla i raseljena lica, krovnog tijela koje odobrava raspodjelu sredstava, u vidu telefonskog poziva redakciji: - Vidjećete vi svoje, nikad više nećete tako pisati. Lažeš, vi svi lažete, sram te bilo... Nikad više nijednu informaciju dobiti nećete odavde – rekao nam je jedan od članova Komisije. (detaljnije)

 

oslobodjenje.ba, Piše: Samir KARIĆ, 8. Decembar 2010

Oslobođenje dokazalo nepravilnosti, ali: Halilović jedno, papiri drugo


Od ukupno 5,4 miliona maraka, koliko je pripalo srpskim povratnicima, oko 3,4 miliona je potrošeno nenamjenski. Hrvati su od 2,3, oko 1,6 miliona potrošili na vjerske objekte, dok su Bošnjaci od 5,9 miliona maraka, 800.000 dodijelili nenamjenski. (detaljnije)

 

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, 1. Decembar 2010

Novcem za povratnike kupovali glasove


MOSTAR - Zdravko Bovan, srpski povratnik u Mostar, već dvije godine spava u podrumu i čeka da mu se popravi kuća.. (detaljnije)

 

zurnal.info, 15. Novembar 2010

2,5 miliona izbjegličkih para otišlo za crkve i džamije


Novac namijenjen za povratak izbjeglica Komisija za izbjeglice i raseljena lica je preusmjerila za obnovu vjerskih objekata, pa čak i onih koji su već obnovljeni (detaljnije)

 

oslobodjenje.ba, Piše: Samir KARIĆ, 31. Oktobar 2010

Ubijanje povratka


Zanemarimo li neke stranačke interese, teško je prihvatiti strukturu raspodjele, gdje su za račun džamija zapostavljeni projekti zapošljavanja povratnika (detaljnije)

 

mojevijesti.ba, 09.03.2010

Pod istragom 11 visokih službenika i funkcionera

 

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) proširila je istragu o mogućim zloupotrebama sredstava namijenjenih povratku na grupu od 11 osoba, visokih državnih službenika i funkcionera, saznaje "Dnevni avaz" iz izvora bliskih istrazi. 

(detaljnije)

 

Radio Slobodna Evropa, 26.01.2010

Bez električne energije živi 2.300 porodica

 

U BiH još uvijek oko 2 300 porodica povratnika živi bez električne energije. Nadu da će u 220 domova, konačno zasijati svjetlo sijalice umjesto svijeće, unosi dokument pod nazivom "Elektrifikacija područja s potvrđenim povratkom“, koji je prije nekoliko dana potpisan u Sarajevu (detaljnije)

 

Radio Slobodna Evropa, 08.01.2010

Završetak povratka do 2014. godine

 

Tokom ratnih godina, svoje domove u BiH je napustilo dva miliona i 200.000 ljudi. Vratila se polovina od tog broja. Još uvijek ih je najviše u svijetu, u preko 100 zemalja. Koliko je raseljenih, odnosno onih koji se nalaze na području BiH, ne zna se pouzdano. Podatak kojim se koriste i domaće i međunarodne organizacije je da oko 50.000 porodica ili 150.000 osoba čeka da se država pobrine za obnovu njihovih kuća. Za to bi trebalo 500 miliona eura, pa se BiH planira kreditno zadužiti, kako bi osigurala novac. (detaljnije)

 

Radio Slobodna Evropa, 09.11.2009

Loš položaj osoba u kolektivnim centrima

 

UNHCR je prezentirao izvještaj o situaciji u kojoj se nalaze osobe smještene u kolektivnim centrima u Bosni i Hercegovini u kom su sadržani rezultati njihovog anketiranja. Nakon skoro četrnaest godina poslije završetka rata oko 7.500 osoba i dalje živi u kolektivnim centrima koji su prvenstveno bili predviđeni kao privremeni kolektivni smještaji. (detaljnije)

 

Radio Slobodna Evropa, 30.06.2009

Počela provedba projekta održivog povratka

 

*Potpisivanjem Memoranduma i nekoliko sporazuma, formalno počela realizacija projekata održivog povratka, koji se finansiraju sredstvima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Najveću dogovornost za provođenje ovih projekata imaju načelnici opština.
*Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH, nije podržao dokument “Revidirana strategija za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, zbog protivljenja delegata iz RS-a. Unija za održivi povratak i integracije u BiH razočarana je ovakvom odlukom Doma naroda. (detaljnije)
Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: