Proizvedeno u BiH za tržište EU

 

Unija za održivi povratak i integracije u BiH pokrenula je dosad najveću kampanju pod nazivom “Proizvedeno u BiH za tržište EU”, koja ima za cilj informisanje i afirmisanja povratnika za njihovo uvezivanje u kooperantske lance sa sigurnim otkupom, odnosno poznatim tržištem.

Radi se o plasmanu neograničene količine proizvedene poljoprivredne robe pri čemu će svoju egzistenciju u naredne tri godine osigurati 1.600 porodica. Plasman kornišona kao i drugih linija proizvodnje voća i povrća bit će osiguran preko Adratic grupe u Beču, odnosno preko sigurnog evropskog tržišta u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji. 

Riječ je o ciljanoj proizvodnji za ciljano tržište te je plan u 2015. godini proizvesti i otkupiti 3.000 do 4.000 tona kornišona. Pored kornišona bit će organizirana proizvodnja povrtlarskih i voćarskih kultura sa planom proizvodnje i otkupa više od 5.000 tona. 
Za sve poljoprivredne proizvođače, koji uđu u projekt, osiguran je repromaterijal za proizvodnju koji se plaća na kraju sezone dijelom od proizvedenih količina.

Također bit će educirani od stručnih ljudi u skladu sa EU standardima u proizvodnji koji se moraju poštovati. U 20-tak bosanskohercegovačkih gradova održane su prezentacije potencijalnim kooperantima, a u narednom period bit će realizirane i u ostalim lokalnim zajednicama, shodno iskazanom interesu od  poljoprivrednih proizvođača.

 

 

 

Dvije decenije Unije za održivi povratak i integracije u BiH

 

Dvadeset godina rada i postojanja Unije za održivi povratak i integracije u BiH obilježeno je nizom manifestacija u gradovima BiH tokom proteklog mjeseca decembra. Pojavom prvih izbjegličkih kolona 1992. godine nastajala je i ova organizcija, tada pod nazivom Savez izbjeglica i raseljenih lica BiH.

Ova organizacija bila je prepoznatljivo ime za stotine hiljada izbjeglica i raseljenih lica koji su potpisivanje Dejtonskom mirovnog sporazuma dočekali u nadi da će Aneks 7 biti uskoro proveden, vođeni željom da se vrate svojim, često porušenim, kućama.

Stotine hiljada povratnika, predvođene Savezom izbjeglica i raseljenih lica, uz pomoć međunarodnih mirovnih snaga i humanitarnih organizacija, hrabro su otpočeli proces povratka i reintegracije boreći se time za svoja ljudska prava, dostojanstvo svakog čovjeka, i najhumanije civilizacijske vrijednosti. opširnije

 

 

 

 

Kampanja za pomoć realizaciji Revidirane strategije za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma

 

 

Sudeći prema izdvajanjima za povratak iz Budžeta institucija Bosne i Hercegovine u 2012. godini, Vlast nema ozbiljnu namjeru sprovesti Aneks VII – Sporazum o izbjeglicama i prognanicima, koji je ravnopravni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Time je proces implementacije Revidirane strategije zaustavljen na pola puta.

Zbog toga, Unija za održivi povratak i integracije u BiH, kao mreža koja okuplja 99 lokalnih povratničkih nevladinih organizacija, i najstarija nevladina organizacija koja se bavi pitanjima izbjeglih i raseljenjih lica i povratnika, pokreće kampanju podrške povratku i povratnicima pod nazivom: Povratak – vitalni građanski interes.

(Opširnije)

 

 

 

 

 

Platforma izbjeglica, raseljenih lica i povratnika 2006-2010.

Želimo podsjetiti aktuelne vlasti da su trebale raditi svoj posao na način na koji su se obavezali potpisivanjem Platforme IRL 2006 – 2010., a buduće izabranike upozoriti da je proces povratka najosjetljiviji segment u BH društvu i da još uvijek nije završen.....
.............

U Izbornoj 2010 godini Unija za održivi povratak i integracije u BiH želi probuditi nadu i entuzijazam među izbjeglim i raseljenim licima, te ih uvjeriti da je njihova pregovaračka snaga relevantan i odlučujući factor u izbornom procesu.

Izvještaj o analizi realizovanih i nerealizovanih zahtjeva iz Platforme prezentujemo javnosti kako bi poslužila svima, a posebno našoj ciljnoj grupi, kao smjernice za koga treba glasati na izborima 2010. godine.

Analiza ankete o ostvarenju rezultata Platforme izbjeglica, raseljenih lica i povratnika
2006 - 2010
(download)

 

 

 

 

 

 

............

 

 

 

 

 
Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

 

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 

 

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 

 


Pratite nas na: